Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2009

LEMON PIE KITCHEN-WORLD


ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ

250 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού Μπέικιν πάουντερ

3 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη

125 γρ. φρέσκο βούτυρο

4 κουταλιές της σούπας παγωμένη σόδα υγρή


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

1 1/2 κούπα ζάχαρη

7 1/2 κουταλιές της σούπας Κορν φλάουρ

Αλάτι μισό κουταλάκι του γλυκού

1 1/2 κούπες νερό

3 κρόκους χτυπημένους

Ξύσμα λεμονιού απο 3 λεμόνια

2 κουταλιές σούπας βούτυρο

1/2 κούπα χυμό λεμονιού


ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΕΓΚΑ

3 ασπράδια

1 Κουτάλι σούπας λευκό ξίδι

1/2 κούπα ζάχαρη αχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε. Κόβετε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και το ρίχνετε στο αλεύρι.

Με τα χέρια σας τρίβεται το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό και το ραντίζετε με τη σόδα.

Ζυμώνετε ελαφρά και μαζεύετε τη ζύμη σε μια μπάλα.

Την αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη.

Ανοίγετε την ζύμη σε χοντρό φύλλο και τοποθετείτε σε λαδωμένη ταρτιέρα.

Τρυπάτε το φύλλο με ένα πιρούνι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C μέχρι να ροδίσει η τάρτα.

Κατόπιν μεχρι να ετοιμαστεί η τάρτα μας βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ.

Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να πήξει το μείγμα.

Χτυπάτε για λίγο τους κρόκους και τους προσθέτετε στη κρέμα μαζί με το βούτυρο, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα.

Ανακατεύετε και αφήνετε να κρυώσει ανακατεύοντας τακτικά, και προσέχοντας να μην πιάσει πέτσα.

Όταν κρυώσει η κρέμα την αδειάζετε μέσα στην τάρτα.

Στη συνέχεια χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας προς το τέλος το ξύδι και τη ζάχαρη.
Μ' ένα κουτάλι βάζετε την μαρέγκα πάνω στη κρέμα και βάζετε την τάρτα σε δυνατό φούρνο να ψηθεί για 15' ή μέχρι να πάρει χρώμα η μαρέγκα.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΣΚΕΥΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΝΑ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

38 σχόλια:

  1. Μόλις τώρα σας γνώρισα, θα δοκιμάσω τη λεμονόπιτα
    γιατί φαίνεται λαχταριστή. Πάντα επιτυχίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. NA EISAI KALA KAI ESENA SOY EYXOMAI TA KALYTERA KALH SYNEXEIA SE OTI KANEIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕΤΑ???ΣΤΟΨΥΓΕΙΟ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΤΟ ΞΥΔΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΜΑΡΕΓΚΑ??? ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ειναι η καλυτερη lemon pie που εκανα ποτε ακομη και σε επαγγελματικο επιπεδο.Ευχαριστω για την συνταγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. TO ΞΥΔΙ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΦΙΞΕΙ Η ΜΑΡΕΓΚΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΑΡΙΟΣ ΓΛΥΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα,
    Έχω φτιάξει τη συνταγή 3 φορές. Η βάση και η κρέμα βγαίνουν άψογα, εν τούτοις και στις τρεις είχα θέμα με την μαρέγκα... Μετά το ψήσιμο και 30-40 λεπτά αφότου έχει βγεί από το φούρνο, η μαρέγκα από συμπαγής όταν τοποθετήθηκε αρχίζει να διασπάται, χάνει τον όγκο της και στάζει κάτι σαν σιρόπι.

    Έχω τηρήσει ακριβώς τις δοσολογίες. Μήπως θέλει να είναι ζεστή και η κρέμα της πριν απλώσω τη μαρέγκα από πάνω της; Μήπως χρειάζεται περισσότερη ώρα για το ψήσιμό της; Μήπως θέλει ψήσιμο στον αέρα;

    Τα φώτα σου chef, please..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΧΤΥΠΑΣ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΡΕΓΚΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΞΥΔΙ ΜΕΤΑ ΡΙΧΝΕΙΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ
    ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΜΙΞΕΡ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΥΑΛΙΖΕΙ Η ΜΑΡΕΓΚΑ ΣΟΥ ( SECRET )ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΑ ΥΓΡΑ
    ΚΑΙ ΨΗΣΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΡΑΦΩ Η ΑΛΛΙΩΣ 180 ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΚΑΙ ΑΕΡΑ ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΦΙΛΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΑΝ ΣΟΥ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
    ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤHN ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ ΠΡΟΣΘΕΣΑΙ LIME ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΕΙΣ ΤΟ LEMON PIE ΤΡΙΨΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΕΓΚΑ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΤΗ ΜΑΡΕΓΚΑ?
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕ ΤΗ ΤΡΩΝΕ!
    ΕΧΩ ΦΑΕΙ ΚΑΠΟΥ LEMON PIE ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΕΓΚΑ Κ ΕΙΧΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΕΝΑ ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΓΛΑΣΟ!!!
    ΔΕ ΞΕΡΩ ΑΝ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟ....ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα ηθελα να σε ενημερωσω οτι δεν μπορεις να βαλεις τιποτα πανω απο την lemon pie εκτος απο ελβετικη μαρεγκα που σου γραφω στην συνταγη.
      Φυσικά το ποιο ωραίο που θα μπορούσες να βάλεις σαν διακοσμηση ειναι ξυσμα απο lime που ειναι πρασινο και δινει χρωμα στο κιτρινο καλη συνεχεια φιλε μου και να εισαι καλα (ευχαριστω για το σχολιο σου)!!!!

      Διαγραφή
  10. ΜΟΛΙΣ ΕΒΓΑΛΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ...ΕΜΦΑΝΙΣΙΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΑΚΟΜΑ ..ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΜΑΡΕΓΚΑ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΥ ΚΑΛΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΤΟ ΟΤΙ ΤΗΝ ΧΤΥΠΗΣΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΥ ΩΡΑ ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ..ΤΗΝ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟ ΓΚΡΙΛ ΓΙΑ ΠΟΛΛΥ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟ...ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ chef..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να εισαι καλα σου ευχομαι καλη συνεχεια και παντα επιτυχιες στην ζωη σου Μαριος Γλύκας

      Διαγραφή
  11. ΕΥΔΟΚΙΑ ΗΛΙΟΥ ΜΙΚΕΛΛΗ6 Απριλίου 2012 - 3:56 μ.μ.

    Ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη συνταγή που μοιραστήκατε μαζί μας!!!!!! Είναι υπέροχη , οι φίλοι μου κι εγώ βεβαίως , ξετρελαθήκαμε !!!!! συγχαρητήρια , ανυπομονώ να δοκιμάσω κι άλλες συνταγές σας !!!Σας εύχομαι να έχετε μια δημιουργική κι ευφάνταστη πορεία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. eydokia na eisai kala σε ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια

      Διαγραφή
  12. Ευδοκια μου να εισαι καλα και παντα ευτυχισμενη και δημιουργικη στην ζωη σου με φιλικη εκτίμηση Μαριος Γλύκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα ήθελα και εγώ να ρωτήσω κάτι. Επειδή πρόκειται να την φτιάξω αύριο σε τι διάμετρο ταρτιέρα να το φτιάξω το γλυκό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. στελλα αν και καθυστεριμενα λογο δουλειας 22cm ειναι μια χαρα καλη επιτυχια να εχεισ σε οτι κανεις Μαριος Γλυκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα.. Πολύ ωραία συνταγή!!!! Ειδικά η κρέμα λεμονιού βγήκε καταπληκτική!! Απλά μια απορία..
    Αφού έβαλα τη μαρέγκα πάνω από την κρέμα και το έψησα στο φούρνο, μετά το έβαλα στο ψυγείο. Οταν το έβγαλα για να το σερβίρω είχε διαχωριστεί η μαρέγκα από την κρέμα και είχε συρρικνωθεί λιγάκι!!! Επίσης η κρέμα είχε νερουλιάσει λίγο. Αλλά η γεύση απίθανη!!!
    Καμιά ιδέα γιατί? Ευχαριστώ εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δες της απαντησεις λιγο ποιο κατω Ντορα το θεμα πρεπει να ειναι στο κορν φλαουρ μην βαζετε κοφτες κουταλιες

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα!..Φοβερή η συνταγή!!
    Ήθελα να ρωτήσω, επειδή έχω προσπαθήσει 2 φορές να την κάνω, πόση ώρα πρέπει να ανακατέυουμε μέχρι να πήξει η κρέμα?Σε χαμηλή ή μέτρια φωτιά?
    Κάθε φορά μου βγαίνει λίγο "νερουλή".Τί μπορεί να φταίει?Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κοιτα λιγο ποιο κατω στης απαντησεις που εδωσα μην φοβασαι το κορν φλαουρ 2 οταν αρχιζει και σου πηζει χαμηλωνεις την φωτια και ανακατευεισ για 2 λεπτα ακομα 3 τους κροκουσ τους ριχνουμε αφου εχει κρυωσει η κρεμα
      4 οταν κρυωσει η κρεμα σφιγγει οταν κρυωσει η κρεμα καλο ειναι οταν ριξεισ τουσ κροκουσ χτυπα με ενα μιξερ η κρεμα θα γυαλισει και θα γινει ποιο αφρατη καλη επιτυχια

      Διαγραφή
  17. καλησπέρα σας,

    Έφτιαξα σημερα το γλυκό όμως κάτι πήγε στραβα...αφού πήρε χρώμα η μαρέγκα το έβγαλα από το φουρνο και το άφησα. Μετά από μία μιάμιση ώρα μόλις έκοψα ενα κομμάτι χύθηκε όλη η κρέμα!Δεν στάθηκε ούτε στο κομμάτι ούτε στο υπόλοιπο γλυκο. Μήπως έπρεπε να την βάλω στο ψυγείο για να σφίξει; Επίσης, όταν λέμε κούπα πόσα ml είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. φιλε μου ανωνυμε μια κουπα κρυσταλικη ζαχαρη ειναι 200 γραμμαρια
    αλλα υπαρχει και μια διαφορα μια κουπα ζαχαρη αχνη ειναι 120 γραμμαρια οταν λεμε κουπα μιλαμε για την κουπα του τσαγιου
    δευτερο δεν κοβουμε το γλυκο ποτε ζεστο αλλα αφου εχει παγωσει δεν βαζουμε στο ψυγειο το γλυκο οταν ειναι ακομα ζεστο οταν λεμε 7 1/2 κουταλιες σουπας κορν φλαουρ δεν γραφω κοφτες πιστεψε ολοι εδω που την εχουν φτιαξει εχω ακουσει τα καλυτερα λογια ευχομαι την επομενη φορα που θα την φτιαξεις να ακουσω οτι το πετυχες και τωρα το πετυχεσ αλλα μας βγηκε λιγο μελατη η κρεμα καλη επιτυχια σε οτι κανεις φιλε ανωνυμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. κατι ακομα οταν ριχνεις τα κοκκινα του αβγου στην κρεμα λεμονιου καλο ειναι η κρεμα να ειναι κρυα και τελος η καλυτερη φορμα ειναι 22cm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ευχαριστώ παρα πολυ για την απαντηση!
    δεν το εκοψα ζεστο το γλυκο!ηταν σε κανονικη θερμοκρασια. Ομως και πάλι καλά έκανα και δε το έβαλα στο ψυγείο; Δηλαδή διατηρείται σε θερμοκρασια δωματιου κανονικα; δε χρησιμοποιουμε καθολου το ψυγειο;
    Εννοειται θα την ξανακανω γιατι η γευση ηταν απιθανη!!Αυτη τη κρεμα την έτρωγα σκετη όσο την ανακατευα!!
    Οσο για τη δοσολογια αναρωτιώμουν μηπως "μια κουπα τσαγιου" ηταν καποια συγκεκριμενη αναλογία μιας και οι 7 1/2 κουταλιές κορνφλαουρ μπορει να αντιστοιχουν σε άλλη τελικη ποσοτητα "1 1/2 κουπας του τσαγιου νερό"..ο καθένας εχει άλλη κουπα για τσαι δηλαδή..ελπίζω να μη σας μπέρδεψα...!
    ευχαριστω πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. meta to bazoume sto psygio?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μπορεις να το βαλεις και στο ψυγειο αν θες αλλα καλο ειναι να καταναλωθει σε 2 μερες

      Διαγραφή
  22. Οκ κάνει τουλάχιστον 20 λεπτά που ανακατεύω την κρέμα ( Σε μέτρια φωτιά ), έχει αρχίσει να βγάζει μπουρμπουλήθρες αλλά δεν έδει σχυξει καθόλου, μα καθόλου . Έχω ακολουθήσει τη συνταγή κατά γράμμα , παρακαλώ βοηθείστε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ειλικρινά δεν ξέρω τι μπορεί να φτάει και δεν σου πήζει η κρέμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπέρα! Αποφάσισα να φτιάξω την συνταγή, προηγουμένως όμως θα ήθελα να ρωτήσω τον σεφ, εάν το ψήσιμο της μαρέγκας για 15 λεπτά που αναφέρεις, αρκεί ώστε να εξουδετερωθεί τυχόν μικρόβιο σαλμονέλας στα αβγά. Είμαι έγκυος και όπως καταλαβαίνετε δεν θα ήθελα να το διακινδυνέψω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπερα σας και απο εμενα πανω απο 5 λεπτα οταν εχει φτασει το μεγιστο η θερμοκρασια στο φουρνο τα καταστρεφει ολα αν μιλαμε για την σαρμονελα απο εκει και περα δεν θελω να σας παρω και στο λαιμο μου αυτο που θα σας πω ειναι να βαλετε φρεσκα αυγα για το καλυτερο αποτελεσμα σας ευχαριστω με φιλικη εκτιμηση Μαριος Γλυκας

      Διαγραφή
  25. καλημέρα!! εφτιαξα αυτη την υπεροχη λεμονοπιτα.. !! βγηκε φανταστικη , πρωτη φορα εκανα μαρεγκα κ πετυχε..!! αν θελετε εχω κ φωτογραφιες !! ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειλικρινα χαιρομαι θα ηθελα να την δω την φωτογραφια ευχομαι να δημιουργεις συνεχεια
      Μαριος Γλυκας

      Διαγραφή
  26. Kαλησπέρα!Φτιάχνω αυτή την στιγμή την λεμονόπιτα μου...Ολα καλά πάνε μέχρι στιγμής.Το μόνο προβληματάκι που μου προέκυψε είναι που η κρέμα λεμονιού μύριζε αυγό.Μόλις την δοκιμάσεις έχει αυτη την ωραία γεύση και μυρωδιά του λεμονιού αλλά σου αφήνει μια αυγουλίλα στο τέλος...Και ενώ ήμουν έτοιμη να την πετάξω και να φτιάξω άλλη με ένα ίσως αυγό,βρήκα κάπου οτι με λίγο λιμοντσέλο δεν μυρίζει καθόλου.Όντως ισχύει,σε περίπτωση που συμβεί και σε κάποιον άλλο-το αλκοόλ εξουδετερώνει την μυρωδιά αυτή.Αλήθεια,μπορώ να βαλω ένα μόνο αυγό τη επόμενη φορά?Τι διαφορά θα έχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Ρούλα καλησπερα εγω ειμαι ο Μαριος Γλύκας και θα σου απαντησω σε καποια ερωτηματα σου καταρχας δεν διευκρινιζεις για το αυγο κατι!!!
      το εριξες ολοκληρο ή μονο το κοκκιναδι γιατι ριχνουμε μονο το κοκκιναδι ( κρόκο) αν εχεις διαβασει τα σχολια κανεις δεν αναφερει οτι η κρεμα του μυριζε αυγο το λεμοντσελο πραγματικα ειναι υπεροχο αλλα παραμενει στην κρεμα πολυ εντονο το αλκοολ δεν εξατμιζετε με το ψησιμο .
      Τα αυγα τα βαζουμε στην κρεμα και μετα την ψηνουμε ο λογος που βαζουμε τα αυγα ειναι οτι με αυτο τον τροπο θα σφιξει η κρεμα και οταν θα παμε να την κοψουμε θα ειναι σουπερ
      ελπιζω να σε βοηθησα.
      καλη συνεχεια και καλα μαγειρεματα

      Διαγραφή
  27. Μόλις την έφτιαξα.Η κρέμα ήταν φανταστική και η μαρέγκα στάθηκε στο ύψος της.Δεν δοκίμασα ακόμα γιατί είναι καυτή αλλά νομίζω ότι έχει επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή